Kikora är ett digitalt läromedel i matematik. Läromedlet är uppbyggt av utforskande och interaktiva läropaket. Vi anser att ett utforskande synsätt på matematiken ökar elevens förståelse och gör eleven till bättre problemlösare.
Genom uppgifterna får eleven god träning i att räkna, läsa och tolka samt att använda digitala läromedel. GeoGebra, CAS, kalkylark och programmering är implementerat i uppgifterna så att det blir enkelt för eleverna att ta hjälp av dessa verktyg. Många av uppgifterna är också interaktiva eller innehåller matematiska konkretiseringar som bidrar till att ge eleverna djupare förståelse.
Läropaket
Varje läropaket innehåller en introduktion där eleven på egen hand utforskar eller får presenterat de viktigaste principerna och begreppen för att bygga en stabil grund av förkunskaper. Många läropaket innehåller också uppgifter som är anpassade för klassrumsdiskussion och kan användas antingen i början eller slutet av lärprocessen.
Läropaketen kan integreras i undervisningen på olika sätt. Det kan fungera som en ersättning för den traditionella boken eller som komplement. Eleverna kan utforska ett nytt tema i Kikora, eller öka sin kunskap i ett tema de redan påbörjat – möjligheterna är många.
Tilldelningen av läropaket kan göras på grupp- eller individnivå. På så sätt möjliggör det flexibilitet och anpassningar som passar bäst för olika grupper eller olika individer.
Nivåanpassade stigar, Mattemotor och utcheckning
Efter introduktionen, som är utformat att passa för alla elever, jobbar de vidare i nivåanpassade stigar. Stig B är den naturliga fortsättningen för de flesta elever. Elever som behöver mer tid för att repetera enklare uppgifter med lägre progression kan jobba på stig A och de elever som snabbt är redo för större utmaningar kan jobba med stig C.
I Kikora har vi utvecklat en egen Mattemotor: en programvara som rättar, tolkar och ger kontinuerlig återkoppling till eleven på alla mellanräkningar som förs in i programmet.
Eleverna får alltså inte bara återkoppling på uppgiftens svar utan också löpande återkopplingar igenom hela uppgiftslösningen, linje för linje, steg för steg. Om läraren vill har också eleverna tillgång till fullständiga lösningsförslag.
På slutet av varje läropaket kan läraren också lägga till en utcheckning och på så sätt säkerställa att eleverna förstått. I utcheckningen får eleverna uppgifter som motsvarar nivån i den stig som de räknat på.